Tutkimustyö on tärkeässä roolissa monien terveyteen liittyvien ongelmien ratkaisemisessa

 

Tutkijat tekevät kovasti töitä päivästä toiseen selvittääkseen, kuinka ihmisten terveyttä voitaisiin parantaa sekä yleisellä tasolla että erityisissä sairauksissa, terveysongelmissa ja muissa vaivoissa. Tähän liittyen tutkitaan paljon esimerkiksi sitä, kuinka eri aineet vaikuttavat ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Lääketieteellinen tutkimus pitää sisällään todella paljon eri osa-alueita, joilla tutkimusta voidaan tehdä. Tutkittavaa löytyy niin julkisen terveydenhuollon puolelta kuin biokemiasta, kliinisestä tutkimustyöstä, mikrobiologiasta, leikkauksista, onkologiasta, fysiologiasta ja erilaisista tarttumattomista mutta usein perinnöllisistä sairauksista, joista meille suomalaisille kaikista tutuimpia ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet sekä diabetes.

Vaikka lääketieteellisestä tutkimustyöstä riittäisi kirjoitettavaa tuhansia ja jälleen kerran tuhansia eri artikkeleita, ovat eri aikoina tietyt aihealueet aina syystä tai toisesta enemmän pinnalla kuin toiset. Erityisen paljon suurennuslasin alla ovat viime vuosina olleet esimerkiksi erilaisten probioottien vaikutus terveyteen. Probiootit ovat ihmiskehosta löytyviä eläviä bakteereja ja erilaisia Hiiva-aineita, jotka ovat itse asiassa terveyttä edistäviä. Aivan erityistä iloa niistä on meidän suoliston toiminnalle. Moni pitää bakteereja ainoastaan haitallisina ja kuvittelevat, että niitä tulee aina vältellä, mutta osa bakteereista onkin todellisuudessa todella tarpeellisia. Tutkijat pyrkivät parhaillaan selvittämään, kuinka probiootit käytännössä toimivat ihmiskehossa ja millaisia määriä ja yhdistelmiä tarvitaan, jotta niistä todella seuraisi hyötyä terveydelle. Parhaillaan käynnissä on ympäri maailmaa monia probioottien vaikutusta tutkivia projekteja ja niiden myötä ollaankin onnistuttu kehittämään jo joitain lääkkeitä ja lääkevalmisteita.

Syy,
miksi probiootit ovat herättäneet tutkijoissa kiinnostusta, ovat niiden monipuolisiksi havaitut terveysvaikutukset. Tutkimuksissa on muun muassa selvinnyt, että probiootit auttavat kehoa suojautumaan erilaisilta bakteereilta, joita esiintyy ruuassa tai vedessä. Täten ne tuovat avun esimerkiksi tiettyihin maihin matkaileville turisteille, jotka haluavat välttyä vatsataudeilta ja ripulilta. Tämän lisäksi tulokset viittaavat siihen, että probioottien nauttiminen lapsuudessa saattaa suojata lapsia myöhemmässä vaiheessa elämää erilaisten allergioiden puhkeamiselta, vaikka perheessä muuten olisikin allergioita esimerkiksi äidillä tai isällä.

onepirate